İLK GÖRÜŞME

 

Ne tür bir sorununuz var?
Ne kadar şiddetli?
En iyi tedavi nedir?
Tedaviden ne bekleyebilirsiniz?

Bu tür sorular, genellikle  ilk ziyarette ele alınır. Bu ziyaret sırasında, mevcut zorluklarınızı, halihazırdaki yaşamınızı nasıl etkilediğini ve geçmişinizi dikkatlice değerlendirmek için zaman harcayacağım. Bu değerlendirmenin amacı, sorunu ve içinde bulunduğu bağlamı tam olarak anlamak ve böylece uygun tedaviyle ilgili kararların alınabilmesidir. Değerlendirmede kullanılan teknikler, kapsamlı bir klinik görüşmeyi ve gerekirse anketleri ve testlerinin uygulanmasını içerir. Sizden bazı anketleri kendi başınıza doldurmanızı ve görüşmeye getirmenizi isteyebilirim.

Görüşme tamamlandıktan sonra, izlenimlerimi sizinle (ve siz  dilerseniz herhangi bir aile üyesiyle veya önemli kişilerle) tartışacağım. Bu geri bildirim oturumu, sorunun doğası, olası nedensel faktörler ve tedavi için öneriler hakkında bilgiler içerir. Bilgi sahibi olmak  önemli bir danışma hedefi olduğundan, aklınıza gelebilecek her türlü soruyu sormanızı tavsiye ederim. Katkılarınız, farklı tedavi türlerinin artılarını ve eksilerini tartışırken önemli rol oynayacaktır.

 

İlk görüşmenin olası sonuçları şunlar olabilir

1. Eğer sorununuz rahatsızlık ya da hastalık boyutuna ulaşmışsa

  • İlaç tedavisinin gerekip gerekmediğine karar vermek,
    • Gerekiyorsa size uygun ilaç tedavisini başlamak ve bunu uygun psikoterapi yaklaşımları ile desteklemek.
    • Gerekmiyorsa uygun psikoterapi ve görüşme yöntemlerini planlamak

 

2. Eğer sorun bir hastalık boyutunda değilse, uygun terapötik yaklaşımları planlamak

DANIŞMA ve tedavi

 

GÖRÜŞME ŞEKLİ NASIL OLMALI?

YÜZYÜZE Mİ ? ONLİNE TERAPİ Mİ?

 

Gerek pandemi koşulları, gerek teknolojik yaşamın gerekleri gibi nedenlerle günümüzde online görüşmelerin önemi giderek artırmaktadır. Bu durumda danışanlarımızla yüzyüze görüşmelerin dışında "online" görüşmelerde planlanabilmektedir. Ulaşım imkanı olan danışanlarımız için ilk görüşmeyi yüzyüze yapmanın daha sağlıklı olacağını düşünürüm. Bununla bilikte ulaşım imkanı olmayan, İzmir dışında olan danışanlarımız için  "online" görüşmeler planlanabilir.  Dr. Beşiroğlu özellikle halk arasında vesvese hastalığı ya da takıntı hastalığı olarak bilinen obsesif kompulsif bozukluğa ilişkin yaptığı onlarca araştırma ve yüzlerce danışanla yaptığı görüşmelerle önemli bir deneyim birikimine sahiptir.  Online terapi imkanlarıyla Türkiye'nin her yerinden bu soruna yönelik başarılı bir tedavi yaklaşımı geliştirilebilmesi mümkündür. Bunun dışında bir çok psikiyatrik hastalık ve soruna ilişkin online görüşme  için arayarak, whatsApp üzerinden ya da e-posta ile randevu talep edebilirsiniz.

 

 

 

 

 DEVAM EDEN GÖRÜŞMELER

 

Bir psikiyatrik görüşmenin amacı sadece teşhis koymak değildir. Eğer bir sorun hastalık boyutunda ise teşhis koymak önemli olsa da, çoğu zaman durumu ortaya çıkaran, tetikleyen, ya da daha karmaşık hale getiren başka sorunların varlığı uygun tedavi yaklaşımının geliştirilmesini engeller.  Böylece teşhis doğru olsa da tedavi hedefine ulaşamaz. 

Bu nedenle kişinin durumunu ortaya çıkaran, olumsuz etkilemeye devam eden kendisi, ailesi ve  çevresi ile ilgili sorunların anlaşılması gerekir. Bu durumda resmi bütünüyle görmek için devam eden görüşmelere ihtiyaç duyulur.

 

GÖRÜŞME SÜRESİ

 

İlk görüşme çoğu zaman diğerlerinden uzundur. Bazı durumlarda daha uzun sürmesi gerekse de, ilk görüşme için belirlenen sürenin genellikle 45-60 dk arasında olması idealdir. Daha sonraki görüşmeler için sorunun boyutuna göre 30-60 dk arasında görüşmeler planlanır. Günümüz koşullarında maalesef hastane koşullarında hizmet alan insan sayısının çokluğu, doktor sayısının yetersizliği yada, idarecilerin doktorlardan çok sayıda hasta bakmalarını talep etmesi nedeniyle görüşmeleri süreleri çok kısa tutulmak zorunda kalınır.